B.Ü.’DE YENİ AKADEMİK YIL BAŞLADI
Bartın Üniversitesi’nin 2014-2015 Akademik Yılı düzenlenen törenle açıldı
Bartın Üniversitesi’nin 2014-2015 Akademik Yılı düzenlenen törenle açıldı.
Yeni Akademik Yıl açılış töreni, dün Üniversite konferans salonunda düzenlendi. Törene; Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Başsavcı Seyfullah Öselmiş, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Jandarma Alay Komutanı Albay Tekin Aktemur, TSO Başkanı Cihat Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Dekanlar, Daire müdürleri, Siyasi parti mensupları, Daire müdürleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
Üniversitenin tanıtım filmiyle başlayan tören, Rektör Kaplan ve Vali Azizoğlu’nun açılış konuşmaları ile devam etti. Daha sonra Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Elamanları Topluluğu’nun müzik dinletisi ile sona erdi.
Vali, Üniversiteyi övdü
Törende bir konuşma gerçekleştiren Vali Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi’nin akademik yılı, Bartın’a ve Türkiye’ye hayırlı ve uğurlu olmasının temennisinde bulundu. Vali Azizoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
“2008 yılında kurulan Üniversitemiz, gerçekten kuruluş aşamasını tamamlamış, belki orta vadede üniversitelerin ulaşabileceği bir yapıya, bir güzelliğe ulaşmıştır. Bu sebeple emeği geçen kurucu Rektörümüz Ramazan hocamıza ve akademik kadrosuna Bartın’ın adına Bartın Valisi olarak teşekkür ediyorum. Bu başarılarının bundan sonrada artarak devam edeceği inancımı ifade etmek istiyorum. Tabi bir Üniversite bulunduğu yere ekonomik, sosyal ve kültürel katkılar sağladığı gibi esas manada bölgesine ve dünyasına, bilimde, teknolojisinde, eğitimde katkı sunmasıdır. Ben sayın hocamızın konuşmasından anlatım ki; Üniversitemiz bu anlamda üzerine düşen görevini Türk Üniversitesi içerinde hakkıyla yerine getiren birkaç üniversiteden bir tanesi haline gelmiştir. Buda beni Bartın Valisi olarak; gerçekten mutlu etti. İnanıyorum ki; Bartınlıları da mutlu etmiştir. Üniversite’nin bu aşamaya gelmesi, böyle bir potansiyeli barındırması ve sağlaması; Üniversitenin akademik kadrosunun ve yönetiminin çabalarının ve desteklerinin sonucudur.”
İşadamlarına çağrı…
İşadamlarına ve Bartınlı zenginlerine, Bartın’a yurt yapmalarını yada Kredi Yurtlarına bina kiralamalarını isteyen Vali Azizoğlu, “Bartın Üniversitesi’nin şuan barınma konusunda, ufuk tefek bir problemi var. Hepimiz biliyoruz ki hükümetimizin bu anlamdaki önemli çalışmalarından bir tanesi de Özel Sektörüne de yurt açma imkanı kaynağı sağlamış olmasıdır. Ben buradan Bartınlılara şunları ifade etmek istiyorum; Bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmaların gayret ve çabaya teşekkür ediyoruz. Bu çabalarla Bartın Üniversitesi, ülkemize gerçekten adından söz ettirir akademik bir kadroya bürünmüştür. Ama bugünden sonra gelecek 15 sene sonra öğrenci nüfusu daha çok artacak bir şehir olacaktır. Bu yüzden üniversite de okuyan öğrencilerimizin yurt ihtiyaçları artarak devam edeceğini ifade etmek istiyorum. Bu manada Bartınlı iş adamalarımızın, Bartınlı zenginlerimizin Bartın’da kredi yurtlarına kiralayabilecekleri veya kendileri işletebileceklerinin üniversite öğrenci yurtları yapmalarını buradan ifade etmemi bir borç bilirim. Tekrar, 2014-2015 Akademik yılının Bartın Üniversitesine, Bartın’ımıza ve ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Kaplan: “Öğrenci sayısı artacak”
Bartın Üniversite Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan, ise şunları söyledi: “2008’de kurulan üniversitemizin geldiği noktayı günümüz verileriyle mukayese ederek sözlerime başlamak istiyorum. Öğrenci sayılarımızdaki her yıl artış oranlarına göre bu yılki öğrenci sayımızın 11 bin dolayında olacağını öngörmüştük. Öğrenci sayımız 11 bin 269 olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılında 2 bin 100 öğrencimiz vardı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından üniversitemize ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretimde olmak üzere 3 bin 826 kontenjan verilmiş, bunlardan yüzde 83.48’e karşılık gelen 3 bin 194 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, İran, Fas, Filistin, Afganistan, Tacikistan ve Suriye’den gelen 85 yabancı uyruklu öğrencimiz üniversitemizde öğrenim görmektedir. Akademik kadromuzda 445 öğretim elemanı bulunmaktadır. Kuruluş aşamamızda bu sayı 87 idi. Öğretim üyesi sayımız, 172’dir. Yani öğretim elemanlarımızın yüzde 40’a yakını öğretim üyesidir ve bu sayı kuruluş aşamasındaki yeni bir üniversite için sevindirici bir durumdur. Üniversitemizde 6 yabancı uyruklu öğretim elemanı çalışmaktadır ve bugünlerde yenilerinin eklenmesiyle bu sayı artacaktır.”
Üniversitenin Bartın’a katkısı 90, 9 milyon TL
Ticaret ve Sanayi Odamızca Üniversitemizin ilimize parasal katkısı 90 milyon 900 bin TL olarak hesaplanmıştır. Ortalama 60 bin nüfuslu bir şehir için herhalde çok iyi bir kaynak olsa gerek. Nüfus potansiyeli bakımından kısa zamanda 15 bine yaklaşacak, nihai hedefi 20 bin öğrenci olan ama çevresiyle birlikte 30 bine ulaşacak olan bir kitleden söz ediyoruz. Böyle bir ekonomik kaynak hakkında konuşup yazıp çizerken çok dikkatli olmak zorundayız. Üniversitemizin geldiği nokta ve bu konuda üniversite yönetiminin 24 saati 48 saate dönüştüren canhıraş mesaisi ortada iken, hiç olmazsa hakşinaslık ve evrensel vicdan adına sorumlu davranmak durumundayız. Aksine davrananlar, statüsü her kim olursa olsun bunun vebali altından kalkamazlar. Üniversite hakkında haber üretmek isteyenler bize müracaat ettikleri takdirde, üniversitenin çağdaş yüzünü kamuoyuna gösterecek pek çok bilgi, elbette istedikleri gibi yorumlamak hakkı kendilerine ait olmak üzere, kendilerine her zaman verilecektir. Bundan önce de böyle olmuştur.
“Her şeyi devletten beklemeyelim”
Üniversitenin başarısı ile haklı olarak öğünenlerle şehrimize ekonomik katkısını bilen, takdir eden ve giderek daha da artmasın isteyen çevreler ve üniversiteyi, gerçekte olduğu gibi her alanda ilimizin lokomotif gücü olarak görenlere büyük sorumluluk düşüyor. Bugüne kadar çeşitli ortamlarda dillendirdiğim bu hususu akademik açılış günümüzde daha açık ve yüksek sesle tekrarlıyorum. ‘Hayra vesile olan hayrı işlemiş gibidir’ düsturundan yola çıkarak kamuoyumuza çağrıda bulunuyorum. Geliniz her şeyi devletten beklemeyelim. Her ilde en az bir üniversite olmak üzere birçok üniversite açarak yükseköğretimde gerçekten bir devrim gerçekleştiren devletimiz her yıl imkânları ölçüsünde üniversitelerimize bir bütçe tahsis etmektedir. Üniversiteler kurulurken devlet erki, kendi imkân ve gücünü hesap ederek yola çıkmıştır. Biz de gücümüzü birleştirerek bazı illerimizde çok güzel örnekleri görüldüğü gibi, il olarak üniversitemizin fiziki yapılanmasına katkı sağlayacak projeler geliştirsek ilimizin imajı bakımından da daha iyi olmaz mı? Buranın bir Kayseri olmadığını bilerek bu çağrıyı yapıyorum. Keşke bu çağrıyı ilimizden birileri yapsaydı, bunun öncüsü olsaydı. Ben toplumsal duyarlığımızın ve hayırsever damarımızın hâlâ çok canlı bir şekilde var olduğuna yürekten inanıyorum. Bu çağrımı da bu inançla yapıyorum. Böyle olmasaydı bu millet evlatları Irak ve Suriye’den gelen milyonlarca çaresiz insana kucak açar mıydı? Tarihin her döneminde yaptığı gibi, dünyanın dört bir yanındaki bütün mazlumlarla ekmeğini bölüşür müydü?Kamuoyuna bu çağrımın neticesi ne olur bilmiyorum. Ancak şunu biliyorum ki, bu girişim her bakımdan hayırlı bir girişimdir. Bundan sonrası ilgililerin takdirine kalmıştır.
Caminin masrafı bütçeden değil
Yeni kampüs alanımızda bir de cami inşaatı devam ediyor. Cami yapımıyla Üniversite bütçemizin hiçbir ilgisi yoktur. Yani Cami, üniversite bütçesinden ayrılan bir para ile kesinlikle yapılmamaktadır. Buraya harcanan para tamamen Diyanet İşleri Başkanlığımız bütçesinden karşılanmaktadır. Biz ileride 30 bin nüfusun yaşayacağını öngördüğümüz kampüsümüzde, bu Caminin yapılmasına öncülük etmekteyiz. İleride hem kampüsümüz, hem de Camimiz bölgenin sayılı mimari yapılarından biri olacaktır.” (Bartın Halk Gazetesi)